Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant

Tilburger (49) opgepakt in groot drugs- en witwasonderzoek

2024-04-2615:08

Een 49-jarige man uit Tilburg is op 8 april aangehouden in een groot drugs- en witwasonderzoek. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige productie van en handel in synthetische drugs. In totaal zijn er acht mensen aangehouden, heeft de politie vrijdag gemeld. Ook is beslag gelegd op onder meer 300.000 euro aan bitcoins, grote sommen cash, twee huizen, vier auto's, dure sieraden en merktassen.

Het onderzoek loopt sinds april 2022. De hoofdverdachte in het onderzoek is een 48-jarige man uit Rotterdam. Hij maakte gebruik van een versleutelde ANOM-telefoon. Wat de gebruikers ervan niet wisten, is dat deze telecomdienst is opgezet door de FBI.

Drugs verstuurd per vliegtuig
Uit chatgesprekken van de Rotterdammer bleek dat hij in 2020 en 2021 op grote schaal bezighield met de invoer van grondstoffen voor de productie van synthetische drugs en de export van grote partijen xtc-tabletten naar Azië.

Ook was de hoofdverdachte verantwoordelijk voor de export van ruim twee miljoen xtc-tabletten naar Maleisië. De partijen werden met het vliegtuig verstuurd per vliegtuig. ook waren er partijen ketamine van honderd kilo gesmokkeld naar Taiwan.

Tijdens het onderzoek zijn mannen uit Amsterdam (51), Purmerend (46) en Rotterdam (47) opgepakt. Zij waren betrokken bij de verzending en vervoer van de smokkelwaar.

Contacten met hoofdverdachte
Uit onderzoek bleek dat de hoofdverdachte contacten had met de opgepakte Tilburger en een 41-jarige man uit Weert. Beide mannen waren al eerder opgepakt voor de productie van en de handel in synthetische drugs. Zij mochten hun inhoudelijke behandeling van hun strafzaak in vrijheid afwachten. Het duo had al vrij snel weer contacten met de hoofdverdachte.

Uit de opgenomen gesprekken kwamen de plannen naar voren voor het maken en verzenden van ketamine en xtc naar Azië. In oktober 2022 onderschepte de douane op Schiphol honderd kilo ketamine naar Taiwan.

45 kilo xtc-tabletten
In maart van dit jaar was een aantal verdachten betrokken bij de export van ongeveer 45 kilo xtc-tabletten via de post naar Maleisië. Deze partij werd op de luchthaven Schiphol onderschept en in beslag genomen.

De hoofdverdachte, zijn vrouw (43) en zoon (27) worden ook verdacht van witwassen. Tijdens het onderzoek werd ongeveer 60.000 euro gevonden. De man uit Weert woont inmiddels in België en wacht in de cel op overlevering naar Nederland.

Zwemlerares Rianne neemt na 45 jaar met natte oogjes afscheid van haar bad

2024-04-2615:03

Wanneer veel mensen nog in bed liggen, staat Rianne Franken om half zeven 's ochtends bij Zwembad den Butter in Rijen. Maar dat is voorbij na 45 jaar zwemles geven aan de allerkleinste kinderen. Ondanks dat ze al een tijdje wist dat ze zou gaan stoppen, zorgde het afscheid voor natte ogen.

Het hele sportcomplex was donderdag versierd voor Rianne, terwijl ze zelf van helemaal niets wist. “Alles ging nog goed en ik hield me groot, tot de eerste mensen binnenkwamen”, zegt ze terwijl er tranen over haar wangen rollen. De kinderen aan wie ze zwemles gaf, kwamen om de haverklap tekeningen brengen. Rianne was dan ook zeer geliefd bij het zwembad.

Ze nam haar werk al die jaren zeer serieus, geliefd of niet. “Het doel is dat de kinderen kunnen doorstromen naar de echte zwemlessen. Het gaat dus niet alleen om gezellig zingen en feesten”, benadrukt ze.

Ze begon 45 jaar geleden, toen er nog geen concrete zwemles was voor baby’s. “Ik was hier de enige vrouw, destijds nog in de Magriethal”, herinnert ze zich. Rianne besloot een cursus Baby-, Peuter- en Kleuterzwemmen te volgen. Hiervoor moest ze elke dinsdag op en neer naar Breukelen. “Ik begon met theorie, vervolgde met praktijk, stages en uiteindelijk een scriptie.” Die scriptie ging over babyzwemmen en direct daarna bracht ze dit in de praktijk in Rijen.

De zweminstructrice wilde flinke veranderingen aanbrengen in Rijen, omdat ze niet tevreden was met hoe het voorheen verliep voor de kleintjes. “In de tijd die werd vrijgemaakt voor de jongste groep kinderen en baby’s, zwommen vooral ouderen. Zij stuurden de kinderen naar het kikkerbad. Maar nadat ik mijn cursus had gevolgd, heb ik die ouderen juist weggestuurd.”

Aan al die jaren heeft de zweminstructrice heel veel herinneringen. “De momenten die je altijd bijblijven, zijn die waarop kinderen helemaal aan hun vader of moeder blijven kleven. Dan zie je ouders zich afvragen wat ze ermee aanmoeten. Maar als die kinderen dan in vier jaar geleidelijk loskomen door bepaalde technieken.. dat blijft prachtig”, zegt Rianne. Volgens haar ligt het ook vaak aan de ouders. “Als je zelf niet geniet of niet enthousiast bent, hoe kun je dan verwachten dat het kind het leuk vindt?”

Over de allermooiste herinnering hoeft de 64-jarige niet lang na te denken. “Ik heb zwemles mogen geven aan mijn kleinkinderen. Dat was heel speciaal. Ik denk dat alles zo goed is gegaan de afgelopen jaren, omdat ik persoonlijk enorm ben gegroeid. Ik heb geprobeerd om alles binnen mijn zwemlessen voor zulke jonge kinderen naar mijn eigen hand te zetten”, legt de instructrice uit Rijen uit.

Nabestaanden verkeersdrama verdrietig en boos over 4 jaar cel voor Omar E.

2024-04-2614:04

Dat Omar E. vier jaar de cel ingaat voor het doodrijden van twee moeders en twee van hun kinderen in Oud Gastel, is een harde klap voor de nabestaanden. Ze zijn 'verslagen, boos en teleurgesteld' over de straf die de rechtbank vrijdag heeft opgelegd. Dat vertelt Jeroen Baardemans van 'Namens de Familie', die de families van de slachtoffers bijstaat.

De nabestaanden zijn geraakt door de uitspraak van de rechter, omdat de straf veel lager uitvalt dan de eerdere eis van het Openbaar Ministerie (OM) van acht jaar tegen Omar E. in deze zaak. "Als de uitspraak de helft is, dan geeft dit veel verdriet", reageert Baardemans. "Het is een lage straf als je kijkt naar de mogelijkheden die de wet biedt."

De Roosendaler reed begin september 2022 met hoge snelheid de moeders en kinderen dood in Oud Gastel. Dat gebeurde op een voorrangsweg waar je maximaal vijftig kilometer per uur mag rijden. E. reed met 155 kilometer per uur op de auto van de slachtoffers. Een meisje van negen raakte gewond, maar overleefde als enige de enorme klap.

Volgens Baardemans vinden de nabestaanden de straf totaal niet in verhouding staan tot het verlies van vier jonge mensen. Er is voor hen één klein lichtpuntje, zegt hij ook. Dat is dat de rechter E. als enige schuldige heeft aanwezen voor wat er is gebeurd. De suggestie dat moeder Regina als bestuurder van de auto van de slachtoffers zich niet aan de voorrangsregels had gehouden, veegde de rechtbank daarmee van tafel.

Uitleg van de rechter
Waarom de rechtbank een lagere straf heeft opgelegd dan de eerdere eis van het Openbaar Ministerie, heeft te maken met hoe de rechters naar de daad van E. hebben gekeken. Justitie verweet E. twee feiten: het doodrijden van vier mensen én het verwonden van het meisje. De rechtbank legde de nabestaanden vrijdag uitgebreid uit dat justitie hierdoor een hogere straf kon eisen. Maar dat de rechtbank de doden en gewonde als het gevolg van een en hetzelfde ongeluk ziet, is de reden waarom de straf lager uitvalt.

In Misdaad Uitgelegd laat Sven de Laet zien hoe het ongeluk kon gebeuren:

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Moeders en kinderen doodgereden: Omar E. (28) vier jaar de cel in

<
1