Omroep Brabant: Laatste nieuws

https://rss.omroepbrabant.nl/rss/home

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant

Historische kelder uitgegraven op Fort Altena: 'Hier zat je niet lekker'

2021-12-0619:33

Na een flinke opgraving heeft het 19e-eeuwse Fort Altena een verborgen militair geheim prijsgegeven. Onder een laag van drie meter zand is een schietschijvenkelder gevonden. Gidsen Wim de Graaf, Marjolein de Koning en Arie Schouten zijn dolenthousiast. "De verrassing is groot."

“We wisten dat er een kelder onder de grond zat. Onder meer omdat de grasmaaimachine altijd bleef steken op een stuk beton, dat een stukje boven het maaiveld uitstak”, vertelt Wim. “We hebben de kelder nu uitgegraven en het blijkt te gaan om een schietschijvenkelder."

De nu blootgelegde schietschijvenkelder hoorde in het verleden bij een schietbaan op het fort. “Die schietbaan is rond 1920 in gebruik genomen”, vertelt gids Marjolein. “Vanuit de nu uitgegraven kelder werden de schietschijven omhoog getakeld en kon er door de militairen op los worden geschoten. Er werd hier geoefend door militairen van de kazerne uit Raamsdonksveer, maar ook de politie kwam hier schieten.”

“De schietbaan was honderd meter lang”, vertelt De Graaf terwijl hij op z'n hurken zit in de schietschijvenkelder. “Er werd geschoten van honderd en vijftig meter afstand. Als je hier in de kelder zat vlogen de kogels je letterlijk om de oren en zo nu en dan werden er ook stukken van de schietschijven afgeschoten. Het was echt geen pretje om hier te zitten.”

De militairen beschikten in de kleine diepe ruimte over twee kleine, nu rottende bankjes, en een piepklein tafeltje. "Als ze de schietschijven naar beneden hadden getakeld werden de resultaten via een telefoonlijn doorgegeven aan de commandant."

“Dat er een schietbaan was op een fort is heel bijzonder”, vertelt Marjolein de Koning. “Op forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is het echt een zeldzaamheid.”

Ook gids en historicus Arie Schouten is super enthousiast over de uitgegraven schietschijvenkelder. “We kunnen nu voor het eerst ook de constructie zien waarmee de schijven omhoog en omlaag gingen. Veel is verloren gegaan en verroest, maar aan de zijkanten zitten nog de dikke stalen kolommen waartussen ooit de schietschijven zaten. Heel bijzonder dit stukje historie.”

Fort Altena is een van de forten die deel uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een belangrijke verdedigingslinie uit de 19e eeuw. Fort Altena is al jarenlang in het bezit van Brabants Landschap.

Tips van tuinman Martijn om je tuin winterklaar te maken

2021-12-0619:00

De vorst komt eraan en de eerste sneeuw wordt verwacht. Wij redden ons dan wel met een warme kop thee of diep onder de dekens, maar de tuin heeft het een stuk moeilijker. Tuinman Martijn Rekkers vertelt hoe je je tuin het best door de winter heen kunt helpen.

Een grasveld is perfect om een grote sneeuwpop te maken. Het grote en rechte vlak zorgt ervoor dat je het sneeuwtapijt kunt omtoveren tot een grote sneeuwbal. Maar volgens Martijn moet je dat juist niet doen. “Sneeuw op het gras is een soort deken tegen de kou. Je moet het vooral laten liggen.”

Je kunt ook beter niet over het gras heen lopen in deze winterdagen. “Gras is heel gevoelig en er zit vocht in. Als je over het gras loopt als het koud is, dan knakt het gras.”

Ook voor mensen met vooral tegels, zijn er een aantal winterregels. Het strooien van zout zorgt er misschien wel voor dat jij niet valt, maar kan slecht uit pakken voor je tuin. “Het zout stroomt uiteindelijk in je border. Veel planten kunnen daar niet tegen. Daarnaast kunnen bepaalde tegels, zoals natuursteen, slecht tegen zout.”

Voor de mensen met een vijver heeft Martijn geruststellende woorden. “Je hoeft er niks mee te doen. De vissen gaan in de winter onder in de vijver leven. Je vijver moet dan wel 80 centimeter diep zijn, omdat hij dat vorstvrij is.”

Mocht je vijver geen 80 centimeter diep zijn, niet getreurd. “Je kunt een zuurstofpompje kopen dat voor een wak zorgt. Daarnaast kun je stro rechtop in het water zetten voor genoeg zuurstof. Het succes is dan alleen minder zeker.”

“Ga vooral niet het ijs in je vijver stuk slaan. Vissen raken daar heel erg gestrest van. Het is alsof je in een huis zit dat kapot wordt gemaakt met zes drilboren.”

Je zou het misschien niet denken, maar dit winterweer is perfect om je tuin op de schop te gooien. “Planten zijn in de winter in rust. Daarom is het nu de perfecte tijd om planten te verplanten, maar ook nieuwe te plaatsen.

Daar komt nog eens bij dat het ook een stuk goedkoper is. “Je kunt nu planten uit volle grond planten. Deze zijn een stuk goedkoper dan gekweekte planten. Het verschil is soms zelfs een factor van vier.”

Martijn heeft nog een belangrijke tip. “Veel mensen willen hun tuin in de winter graag netjes maken.” Denk bijvoorbeeld aan snoeien of bladeren weghalen. “Doe dit vooral niet. Je kunt je tuin beter wild houden, omdat die dan het beste beschermd is tegen de winter. Ruim hem lekker in het voorjaar op. Dan is het ook veel prettiger om in de tuin te werken.”

Zwaar vuurwerk kan zomaar maanden celstraf opleveren, waarschuwt advocaat

2021-12-0618:30

Mensen die illegaal vuurwerk kopen, onderschatten nogal eens wat de gevolgen kunnen zijn. Dat zegt strafrechtadvocaat Sander Arts in Breda. Hij staat regelmatig mensen bij die vervolgd worden voor bezit van illegaal vuurwerk. “Die horen dan opeens zes maanden eisen. Ze vallen van hun stoel.”

Net als vorig jaar is consumentenvuurwerk (categorie F2) dit jaar verboden tijdens oud en nieuw. Verkopen, afsteken en vervoeren is niet toegestaan. Alleen bijvoorbeeld sterretjes en fonteintjes (categorie F1) zijn te krijgen. Vuurwerk uit de categorieën F3 en F4, zoals cobra's en shells, waren sowieso al illegaal.

Buitenland
Sander Arts wil mensen waarschuwen die naar het buitenland rijden om vuurwerk te kopen. Want hoewel je er bij consumentenvuurwerk nog vanaf kan komen met een boete of taakstraf, met het zwaardere vuurwerk kan je een groter probleem hebben. Daar is niet iedereen zich van bewust: “Mensen weten dat het niet mag maar hebben geen idee hoe hoog de straffen zijn.”

Er zijn ‘huisvaders’ onder zijn cliënten die volgens Sander echt niet doorhebben wat de gevolgen kunnen zijn. Dan bedoelt hij mannen met een gezin die toch wat vuurwerk willen hebben. Als zij in België op zoek gaat naar een pakketje, moeten ze uitkijken. Daar kan je in een winkel zomaar vuurwerk kopen, dat aan de Nederlandse kant van de grens een celstraf waard is.

Vooraf weten
De hoge straffen hebben wel een effect op mensen die eenmaal zijn gepakt. “Het aantal recidivisten onder die ‘huisvaders’ is nagenoeg nul.” Maar het zou helpen als mensen vooraf al weten waar ze aan beginnen. “Waarom heeft de overheid geen spotje waarin ze waarschuwen: ‘Deze cobra’s kunnen je maanden cel kosten’?"

Sander roept de overheid ook op om het makkelijk te maken illegaal vuurwerk in te leveren. Vorig jaar was het in een aantal gemeenten mogelijk om aan het eind van het jaar een paar dagen ongestraft vuurwerk in te leveren. Dat zou volgens Sander nog makkelijker moeten worden omdat je er anders nergens mee naartoe kan.

LEES OOK:

Vuurwerkliefhebbers massaal naar Baarle-Hertog, ondanks verbod

Rob mag weer geen vuurwerk verkopen: 'Ook een hek om elk bevroren slootje?'

Weer geen vuurwerk, maar dat lijkt niet in te slaan als een Cobra

Vier auto's en vrachtwagen botsen op N65, weg weer open richting Tilburg

2021-12-0618:24

Op de N65 bij Helvoirt zijn maandagavond rond halfzeven vier personenauto's en een vrachtwagen betrokken bij een botsing. De N65 werd kort afgesloten in de richting van Tilburg, maar is nu weer open.

Een moeder en haar kind zijn gewond geraakt. Ze zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De verwondingen lijken niet ernstig te zijn, zegt een omstander.

Er kwamen twee ambulances ter plaatse. Het verkeer richting Tilburg werd aangeraden om te rijden via Eindhoven.

Eftelingbeveiligers achtervolgen autodieven door Kaatsheuvel

2021-12-0617:10

Twee mannen hebben in augustus een Audi gestolen vanaf het beveiligde parkeerterrein van de Efteling. Beveiligers van het pretpark gingen erachteraan. Wat volgde was een dollemansrit door Kaatsheuvel. De politie is nog altijd op zoek naar de twee dieven.

De mannen sloegen toe op 22 augustus, rond halfeen ’s middags. Een van de twee stond op de uitkijk en de ander wist op klaarlichte dag de Audi te stelen. Nadat hij was weggereden, stapte de andere man iets verderop in en scheurden ze samen weg.

Maar de diefstal bleef zeker niet onopgemerkt op het beveiligde terrein van het pretpark. Beveiligers zagen de diefstal en gingen er snel achteraan, maar de dieven reden zó hard dat de beveiligers de achtervolging op een gegeven moment moesten staken.

"Het was te gevaarlijk en het ging te hard. Ze hebben levensgevaarlijke situaties veroorzaakt door met 130 kilometer per uur door Kaatsheuvel te rijden", aldus de politie.

Passat
De dieven hebben weinig plezier gehad van 'hun' nieuwe Audi. De auto werd gedumpt aan de Louise de Colignystraat en drie dagen later gevonden. Het tweetal staat duidelijk op beeld. De politie hoopt dat iemand hen herkent.

Vlak daarvoor reed er een zwarte Volkswagen Passat met Pools kenteken het terrein op. Het is niet zeker dat de mannen daarin zaten, maar de auto is verdacht omdat deze als gestolen geregistreerd stond.

<
1