Omroep Brabant: Laatste nieuws

https://rss.omroepbrabant.nl/rss/home

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant

Schaap doodgebeten: zo wordt onderzocht of een wolf de dader is

2022-01-2812:01

De wolf is afgelopen donderdag weer gespot door een boer in Riel. Op dezelfde dag heeft een wolf waarschijnlijk een schaap aangevallen in Heukelom bij Oisterwijk. Maar wanneer weten we of het daadwerkelijk een wolf was die het schaap heeft aangevallen en niet een loslopende hond of vos?

De eenheid Faunazaken van BIJ12 houdt in opdracht van de provincie alle meldingen van wolvenschade bij. Als een schaap gedood is, kan een boer dat melden. Op basis van die melding en foto’s die daarbij worden gestuurd bepaalt BIJ12 of er meer onderzoek nodig is om te beoordelen of het echt het werk van een wolf is.

DNA-onderzoek
Als dat zo is, stuurt BIJ12 een taxateur langs. Die beoordeelt de situatie en neemt onder meer DNA af. Ook wordt er gekeken naar:

 • de vindplaats,
 • de manier waarop het schaap is gedood,
 • bijtwonden,
 • pootafdrukken, keutels of haren van de aanvaller.

Het DNA wordt maandelijks onderzocht. Wanneer daaruit blijkt de aanval inderdaad het werk is van een wolf, krijgt de boer een tegemoetkoming.

Wolf of hond
In 2021 sloeg de wolf zo’n 24 keer toe in Brabant. In datzelfde jaar heeft Dierenambulance Brabant Noord-Oost 6 meldingen binnengekregen van een aanval van loslopende honden op schapen of een pony.

Volgens Johan Mees, adviseur Natuurbescherming bij de provincie Noord-Brabant, worden hondenaanvallen vaak niet gemeld. Hierdoor zijn er geen duidelijke cijfers over het aantal aanvallen door wolven of door loslopende honden.

In 2022 zijn er al zo'n 40 schademeldingen binnengekomen bij Bij12. Hiervan is nog niet bekend of het door een wolf komt of door een loslopende hond of vos.

LEES OOK:

Veel reeën gebeten door loslopende honden: 'Ze gaan dan langzaam dood'

Coen stond oog in oog met een wolf: 'Ik dacht dat het een hond was'

De Strabrechtse Heide heeft zijn wolf nog

Oer-PSV'er Hendrix naar Feyenoord: 'Geen verraad want de vijand heet Ajax'

2022-01-2811:40

Als oer-PSV'er Jorrit Hendrix ooit terug zou keren in de eredivisie, dan zou dat toch alleen maar bij PSV kunnen zijn? Hendrix doorliep immers de PSV-jeugdopleiding en speelde acht jaar in het eerste elftal in Eindhoven. Nu is het 'kind van de club' terug in de eredivisie, alleen niet in het Philips Stadion maar bij Feyenoord.

"Als er dan een andere club in Nederland is, zou dat voor mijn gevoel alleen maar Feyenoord kunnen zijn. Feyenoord en PSV zijn altijd concurrenten geweest, maar volgens mij nooit echte rivalen, zoals Ajax dat is."

Voor Hendrix voelt de keuze voor Feyenoord niet als verraad in de richting van Eindhoven, zo zei hij tegen de NOS. "Ik deel nog steeds dezelfde vijand", wijst de middenvelder richting Amsterdam.

De 26-jarige Hendrix vertrok vorig jaar in de winter bij PSV nadat hij 17 jaar had rondgelopen op De Herdgang. Bij Spartak Moskou verwachtte de eenmalig Oranje-international 'een mooi avontuur', maar dat liep even anders. Dat avontuur beperkte zich vaak tot de reservebank.

"Ik heb er nu nog steeds geen spijt van dat ik toen die keuze heb gemaakt, alleen sportief heeft het niet heel goed uitgepakt, helaas", zegt Hendrix. "Voor mijn gevoel heb ik niet echt een kans gehad mezelf te laten zien."

Ongelukkig was Hendrix niet in de Russische hoofdstad. "Het leven daar was prima, we hadden alles goed op de rit. Ik kom echt niet met hangende pootjes terug." Hendrix wilde vechten voor zijn kans in Moskou, maar toen meldde Feyenoord zich als huurkandidaat.

Hendrix, die bij Feyenoord zal moeten vechten voor een plek op het middenveld, ziet 'een team dat staat en draait, maar ik heb de keuze voor Feyenoord niet voor niets gemaakt en zie zelf mogelijkheden'.

De middenvelder heeft nog zo'n drie maanden om zich in de basis te spelen voor een bijzondere dag. Op zondag 8 mei ontvangt zijn nieuwe club Feyenoord zijn oude club PSV.

Vrienden van Lil' Kleine horen taakstraf eisen voor mishandeling

2022-01-2811:19

Twee mannen uit Boxtel zouden een taakstraf moeten krijgen omdat ze in 2019 een man mishandelden in een nachtclub in Amsterdam. Dat deden ze samen met rapper Lil' Kleine, met wie ze bevriend zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 150 uur tegen Arnold H. en 120 uur tegen ondernemer Peter S. Tegen S. werd ook een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist die hij moet uitzitten als hij opnieuw in de fout gaat. Lil Kleine hoorde 120 uur werkstraf tegen zich eisen.

Het voorval vond plaats op 6 december 2019 in een nachtclub in Amsterdam. Het 28-jarige slachtoffer zegt dat de mannen hem vastpakten, hem tegen zijn lijf schopten en in zijn gezicht stompten of sloegen. Daar gingen ze mee door toen hij na een duw op de grond viel. Het slachtoffer zou tegen de vriendin van Lil' Kleine aangelopen zijn.

Van de mishandeling waren vrijdag camerabeelden te zien in de rechtbank van Amsterdam. Op een van de video's is onder meer te zien hoe de Boxtelaren samen met Lil' Kleine schopten in de richting van het slachtoffer dat op de grond lag.

Badr Hari
Ondernemer Peter S. werd eerder hij gelinkt aan de mishandeling van Koen Everink door kickbokser Badr Hari.

Peter S. zou de skybox betaald hebben waar Everink mishandeld werd. Arnold H. was eerder betrokken bij een burenruzie in Boxtel. Tegenover het Brabants Dagblad verklaarde hij toen dat hij 'een strafblad van hier tot Tokio' had.

De drie waren vrijdag niet aanwezig in de rechtbank.

LEES OOK:

Rechtszaak Lil' Kleine: Boxtelaar ook gelinkt aan mishandeling Everink

Rapper Lil' Kleine en twee mannen uit Boxtel vervolgd voor mishandeling

Poesie, poesie... dit zijn de populairste kattennamen van Brabant

2022-01-2811:13

Brabanders zijn kattenliefhebbers en afgelopen jaar zwichtten velen voor een schattig spinnende kitten. De baasjes kozen massaal voor populaire kattennamen als Coco, Luna en Simba voor hun nieuwe huisvriend, blijkt uit onderzoek van huisdierenverzekeraar Petplan. Maar niet elk kattenbaasje geeft zijn huistijger een alledaagse naam. Sushi, Tonnano (personage uit Mocro Maffia) en Wellington komen ook voorbij.

Petplan doet jaarlijks onderzoek naar de populairste honden- en kattennamen. Uit de data van 16.000 kattenbaasjes blijkt dat Simba landelijk de populairste kattennaam is. Ook vorig jaar stond Simba op nummer één.

In Brabant staat Simba op de derde plek. Coco voert de lijst aan, gevolgd door Luna.

Populairste kattennamen van 2021:

 1. Coco
 2. Luna
 3. Simba
 4. Bella
 5. Nala
 6. Jack
 7. Guus
 8. Max
 9. Minoes
 10. Lowie

Top 5 populairste namen voor een poes:

 1. Coco
 2. Luna
 3. Bella
 4. Nala
 5. Minoes

Top 5 populairste namen voor een kater:

 1. Simba
 2. Jack
 3. Guus
 4. Max
 5. Lowie

Top 10 grappigste kattennamen van 2021 in Brabant:

 1. Sushi
 2. Tonnano
 3. Ragnarok
 4. Frummel
 5. Salamander
 6. Teodosio
 7. Bau-Bau
 8. Elf
 9. Wellington
 10. Macho

Speciale coronaregels in de maak voor de carnavalsdagen

2022-01-2810:08

Er komen waarschijnlijk speciale coronaregels voor de carnavalsperiode. De burgemeesters vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca in die dagen nauwelijks te handhaven zijn. Justitieminister Dilan Yesilgöz praat hier maandag over met burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch en zijn collega's Annemarie Penn-te Strake (Maastricht) en Hubert Bruls (Nijmegen).

Van zaterdag 26 februari tot en met dinsdag 1 maart is het carnaval. In die tijd geldt nog dat alle horeca om tien uur 's avonds de deuren moet sluiten. Ook is groepsvorming ongewenst en er moet nog anderhalve meter afstand worden gehouden.

Maar carnavalvierders hossen arm in arm en lopen in groepen op straat. De optochten zijn al vrijwel overal afgelast, maar in kroegen zal zeker carnaval worden gevierd, denken de burgemeesters.

Zo snel mogelijk duidelijkheid
Ze willen zo snel mogelijk duidelijkheid geven over wat er wel en niet mag tijdens carnaval. Ook willen de burgemeesters één lijn trekken, zodat carnavalisten niet massaal naar de gemeente gaan waar ze de meeste vrijheid hebben.

Mikkers is bij het gesprek namens de provincie Noord-Brabant, Penn-te Strake vertegenwoordigt Limburg en Bruls Gelderland-Zuid, de Achterhoek en andere plaatsen waar carnaval wordt gevierd. De drie burgemeesters praten maandag, voorafgaand aan het Veiligheidsberaad met Yesilgöz.

<
1