Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant

Drugsafval gedumpt: zo wordt het (voor veel geld) opgeruimd

2024-04-2914:17

Drugsdumpingen behoren in Brabant bijna tot het culturele erfgoed, zo vertrouwd zijn we ermee geraakt. Hoe gevaarlijk is dat afval? Wat voor schade richt het aan? Hoe ruim je het op? We vroegen het de Omgevingsdienst Noord-Brabant die het verwijderen van drugsafval coördineert.

In alle kleuren van de regenboog, meestal in het blauw, slingeren jerrycans met drugsafval in onze provincie rond. Achtergelaten door drugsbendes die in laboratoria geestverruimende en stimulerende pillen draaien. Ze gebruiken meestal een afgelegen plek, vaak een natuurgebied, om overtollige stoffen te lozen. Gratis en voor niks, zodat de winstmarges nog hoger uitvallen. Het gaat om een illegale miljoenenindustrie die exporteert naar de hele wereld.

Arie Peters, gebiedsmanager van de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN), zucht eens diep. “We zien 25 tot 30 procent van alle dumpingen. Dat betekent dat de rest in het niets verdwijnt. Dat baart ons grote zorgen.”

Gevaar voor milieu en mens
Als drugsafval op een dumpplek vrijkomt, bijvoorbeeld als jerrycans gaan lekken, gaan planten en dierlijk leven dood. Het duurt jaren voor de natuur zich herstelt. Voor toevallige passanten heeft Peters een duidelijk advies: “Blijf op afstand met de wind in je rug. Het inademen van deze gevaarlijke stoffen kan de luchtwegen ernstig aantasten en zelfs fataal zijn.”

En niet alleen dat. Peters wijst op een voorval waarbij spelende kinderen bij een dumpplaats door waterplassen fietsten. Die bleken verontreinigd met bijtende vloeistoffen. “Hun voetjes zaten onder de brandwonden. Dat zijn risico’s die je niet wilt nemen. Vrijwel iedere dumping wordt direct aangepakt, zonder pauze.”

Peters: “Omdat productieprocessen van drugslaboratoria telkens kunnen verschillen, is het ontzettend lastig om te achterhalen welke stoffen er nu precies in het afval zitten. Je zou dus voor elke dumping ontzettend veel monsters moeten nemen en onderzoeken. Dat heeft tot gevolg dat het afval dikwijls niet wordt onderzocht maar direct afgevoerd.”

Aantal dumpingen
Voor de coronaperiode moest ODBN soms wel drie tot vier keer per week uitrukken voor een drugsdumping. Meestal tussen maart en oktober. Een verklaring daarvoor heeft ODBN niet. Peters: “Het merendeel van de pillen gaat naar het buitenland, het is niet gebonden aan het festivalseizoen.” In 2019 spendeerde de ODNB 300 uur aan het coördineren van het opruimwerk. In 2020 was dat 200 uur. Hoewel het aantal dumpingen mogelijk verder daalt, draait de productie volgens Peters onverminderd door. “Alleen worden de dumpingen steeds inventiever.”

Voorbeelden te over. Hij wijst op de drugsput in natuurgebied de Brabantse Wal. Of een gierkelder in Someren. “Ze gaan zelfs naar de wasstraat met een busje om daar hun afval te lozen. En als het regent, rijden ze rond met grote vaten die ze door een gat in de bodem van hun voertuig weg laten lopen. Zo is rond Nijmegen een kilometerslang spoor teruggevonden.”

Kosten
Uit het bovenstaande blijkt hoeveel mensen, diensten en uren er bij het opruimen van drugsafval komen kijken. Volgens Peters bedragen de totale kosten van een gemiddelde drugsdump ongeveer 12.500 euro. “Met uitschieters tot meer dan een ton”, voegt hij eraan toe. In principe draait de grondeigenaar op voor de kosten.

Peters maakt daarbij een voorbehoud. “Als je particulieren aansprakelijk stelt, werk je in de hand dat zij zelf geen melding doen en het afval ergens anders storten. Dat wil je echt niet hebben.” Daarom zijn het meestal gemeentes of natuurorganisaties die betalen. Van de kosten kunnen ze maximaal 25.000 euro van de overheid terugkrijgen.

Zo wordt drugsafval opgeruimd:

  • Voor het produceren van 1 kilo drugs ontstaat circa 18 tot 24 liter drugsafval. Daarin zit zuur (zoutzuur, zwavelzuur en mierenzuur), oplosmiddelen (aceton) en basen (bijtende soda). Allemaal gevaarlijk voor de gezondheid en schadelijk voor het milieu.
  • De brandweer gaat als eerste op een melding af om de locatie veilig te stellen. Dat gebeurt met persluchtmaskers en beschermende kleding. Mochten jerrycans lekken dan worden deze verpakt in grote afsluitbare vaten.
  • Als de dumpplaats veilig is, doet de technische recherche sporenonderzoek.
  • Een bedrijfsspecialist bodemverontreiniging doet onderzoek. Bij lekkages wordt de verontreinigde grond afgegraven en naar een opslag gebracht.
  • De ODBN schakelt een erkend bedrijf in dat alle gevaarlijke stoffen vervoert en verwerkt. Meestal is dat Strukton Milieutechniek, Wilchem en soms een vuilophaalbedrijf.
  • Vloeibare afvalstoffen worden onschadelijk na een chemisch scheidingsproces; een kwestie van ontwateren, destilleren, ontgiften, neutraliseren of verbranden. Het zand of de klei wordt gezuiverd door verdamping, spoelen en het gebruik van bacteriën.

Dit verhaal werd al eens eerder gepubliceerd in mei 2023.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Spoor van drugsdumpingen in buitengebied, politie zet helikopter in

Vermiste auto van Rien terecht: verslaggever vindt hem in parkeergarage

2024-04-2913:52

De vermiste auto van Rien Mertens uit Rosmalen is terecht. Dit meldt RTV Utrecht. Een verslaggever van deze regionale omroep heeft de wagen in een parkeergarage gevonden.

De eigenaar, de 70-jarige Rien Mertens, had zijn witte Nissan op 18 april ten zuiden van het centrum van Utrecht geparkeerd, maar hij kon zijn auto daarna niet meer vinden. "Super! Ik kan het bijna niet meer geloven dat hij überhaupt nog ergens staat!", riep Riens zoon Evan uit toen hem werd verteld dat de wagen was gevonden.

Riens familie is al anderhalve week op zoek geweest naar de auto en ze kreeg zowel zondag als maandag extra steun na aandacht bij RTV Utrecht en Omroep Brabant. Op sociale media hielden veel mensen zich bezig met de vermiste auto. Zoon Evan kreeg ontzettend veel tips. "Wauw, waar staat hij?", zei hij toen de verslaggever hem met het goede nieuws belde.

Toen hij de locatie hoorde zei hij alleen maar: "Het kan zo simpel zijn". En daarna volgde blijdschap: "Super! Ik kan het bijna niet meer geloven dat hij überhaupt nog ergens staat!". Op Facebook laat Evan weten dat 'iedereen hartelijk bedankt wordt voor al de aandacht en het meezoeken.'

De familie gaat de wagen zo snel mogelijk ophalen. En dan komt er iets in de bus te liggen waardoor ze hem altijd terug kan vinden. De parkeerkosten per dag in de parkeergarage in de stad waar de auto werd aangetroffen, bedragen overigens 18 euro. Inmiddels is de teller opgelopen tot ongeveer 190 euro.

Bekijk hier de reactie van Evan op het goede nieuws:

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Massale zoektocht naar de vermiste auto van Rien, tips stromen binnen

Willy en René zien één PSV'er graag gaan: 'Kunstgebit mee en wegwezen'

2024-04-2913:29

PSV speelde 'buitenaards' tegen Heerenveen en dus is er geen spoortje twijfel bij de gebroeders Van de Kerkhof dat het kampioenschap komende zondag tegen Sparta veiliggesteld gaat worden. "En ook voor komend seizoen ziet het er goed uit", zegt Willy in de Willy en René Podcast van Omroep Brabant. "Ik denk niet dat er veel spelers zullen vertrekken en dus blijft de schaal de komende jaren in Eindhoven."

Toch is er één speler die de twee clubiconen graag zien vertrekken: de van Southampton gehuurde Duitser Armel Bella-Kotchap die onder meer door problemen met zijn gebit nauwelijks speelde. "Dat is toch een drama of niet dan?", vindt Willy. "Twee wedstrijden gespeeld en zijn kunstgebit laten nakijken. En hij heeft miljoenen gekost. Kunstgebit meenemen en wegwezen!"

René valt zijn broer bij: "Laat hem er maar een paar gouden tanden inzetten en ergens anders gaan voetballen. Zijn wij er ook weer vanaf."

Buiten Bella-Kotchap ziet Willy niet veel PSV'ers weggaan na de zomer. "Joey Veerman moet ook gewoon bij PSV blijven", vindt Willy. "Hij is dit seizoen veel beter gaan meeverdedigen, maar hij heeft nog steeds heel veel te leren. Dat kan hij beter bij PSV doen dan dat hij in Engeland ergens op de bank gaat zitten."

René ziet Veerman echter wél naar het buitenland verkassen: "En Bakayoko ook." René is er daarom ook niet van overtuigd dat PSV de komende jaren weer kampioen wordt. "Dat hangt ervanaf wie er blijft. Maar eens in de twee, drie jaar kampioen worden, moet zeker kunnen."

De gebroeders vinden ook dat PSV huurling Sergiño Dest ondanks zijn zware blessure gewoon moet overnemen van Barcelona. "Dat heeft hij gewoon verdiend", vindt Willy. "Laat hem hier maar rustig revalideren en daarna weer terugkomen."

Willy denkt dat Dest waarschijnlijk weer was vertrokken als hij niet geblesseerd was geraakt. "Het is voor ons een beetje een geluk bij een ongeluk, maar dit gun je hem natuurlijk niet. Wij hebben zo'n zware blessure gelukkig nooit gehad al heb ik wel een dubbele hernia gehad. Toen stond ik na drie maanden weer op het veld. Met een wandelstok."

Maar eerst moet de landstitel nog even definitief worden binnengehaald. "En Luuk de Jong moet nog topscorer worden", zegt René "Die 'Papadopoulos' van AZ heeft ook weer gescoord dus dat wordt nog spannend. Veder moeten ze gewoon lekker kampioen worden, er een mooie wedstrijd van maken tegen Sparta en gewoon met 5-0 winnen."

In de podcast halen de broers herinneringen op aan hun eigen eerste landstitel, in 1975, en vertellen ze over bijzondere ontmoetingen die ze de komende tijd gaan hebben met enkele internationale grootheden uit de voetballerij.

2