Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant

5 sporters en hun olympische droom in de 'Brabantse kant van de medaille'

2024-04-2919:00

Vijf Brabantse sporters die hun olympische droom najagen. In de docu-serie 'De Brabantse kant van de Medaille' worden de sporters gevolgd bij het bereiken van dat ultieme doel. Filmmaker Ad van Ham uit Helmond volgt deze sporters en voert indringende gesprekken met hen over dromen, verwachtingen, passie, sport en over het leven. De eerste aflevering is dinsdag 30 april om 18.00 uur te zien op Omroep Brabant-tv en Brabant+.

Welke topsporter droomt niet van deelname aan de Olympische Spelen? Zeker nu de Spelen in Parijs letterlijk en figuurlijk dichterbij zijn dan ooit. De startdatum, 26 juli, staat bij de vijf sporters die voor de docu-serie gevolgd worden met rood omcirkeld op de kalender. Dan moeten ze in blakende vorm zijn.

Alles, maar dan ook alles, staat bij deze sporters in het teken van deelname aan of een medaille op de Spelen. "Mijn paard Mr. Tac en ik trainen elke dag om elkaar nog beter te begrijpen", zegt nestor van het gezelschap Harrie Smolders. Hij nam al deel twee keer eerder deel aan de Spelen: 2016 (Rio de Janeiro) en 2021 (Tokio). "Paarden voelen heel goed aan wanneer het een belangrijke wedstrijd is. Aan mij is de taak om hem dan zo goed mogelijk aan de voet van de hindernis te brengen."

Behalve de springruiter uit Lage Mierde volgt Van Ham in de serie ook atlete Demi van den Wildenberg (Helmond), BMX'er Jay Schippers (Bergeijk), kanoslalomvaarder Joris Otten (Helmond) en paralympiër Niels Vink (Helmond). De filmmaker volgde hen thuis, tijdens de training, op reis en bij wedstrijden.

Kanovaarder Joris Otten is de eerste die al een startbewijs voor Parijs heeft bemachtigd. In de serie is te zien dat Joris de concurrentie vanaf de tribune volgt. De spanning en de stress zijn voelbaar en zichtbaar. Gevolgd door een enorme ontlading van Joris en zijn ouders op hét moment dat hij naar de Spelen mag. "Het was de meest stressvolle dag in mijn leven, maar ik heb mijn plek op de Olympische Spelen verdiend", schreeuwt Joris uit.

Honderdmeterloopster Demi van den Wildenberg wordt begeleid door trainer Erwin Mortier. "In het begin botste het tussen ons. Dat is voorbij. Hij maakt mij beter, niet alleen als atleet maar ook als mens. Hij ziet ook de waarde in van het leven naast de sport. Ik kan ook heel streng zijn voor mezelf. Dit is mijn passie, daar heb ik alles voor over."

"Het doen op het moment dat je het moet doen", beschrijft BMX'er Jay Schippers de essentie van het racen op een BMX-fiets. "Dat onderscheidt een goede racer van de anderen. Ik ben een goede racer. In een split second kan ik op instinct de juiste keuze maken. Daar krijg ik een kick van."

De Spelen voor paralympisch rolstoeltennisser Niels Vink beginnen pas eind augustus. Nu al is hij bijna dagelijks met zijn trainer Hans-Jurgen Striek aan het trainen. "We hebben een vader-zoonrelatie. Zo'n vijf keer per week trainen we met elkaar. Als ik verzaak op de tennisbaan dan roept hij me tot de orde."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Tristan (32) voor het eerst naar Spelen en ziet zich als medaillekandidaat

Enorm veel steun voor Helma en Theo na inbraak: 'Sta ervan te kijken'

2024-04-2919:00

Theo (72) en Helma (70) Brosens zijn geraakt door de vele mensen die met hen meeleven nadat er een week geleden voor de zevende keer bij hen werd ingebroken. Dieven forceerden de deur van hun boerderijwinkeltje aan de Rietgoorsestraat in Roosendaal met een breekijzer, sloegen ruiten in en vernielden de groente- en fruitautomaten. "We krijgen heel veel reacties", vertelt Helma maandag.

"Daar sta je van te kijken. Mensen komen even een praatje maken, steken ons een hart onder de riem, we krijgen kaartjes... Heel fijn allemaal", zegt Helma.

De totale inbraakschade wordt op 15.000 euro geschat. De opbrengst voor de dieven? Zeshonderd euro aan kleingeld dat in de automaten zat, een koffiezetapparaat en wat etenswaren. Er zijn pakjes walnoten, zaden en gedroogde abrikozen verdwenen en een bakje druiven. "Ze snappen niet wat voor schade ze aanrichten", verzucht Helma.

"De manier waarop ze tekeer zijn gegaan is in verhouding tot wat ze uiteindelijk hebben meegenomen, in- en in triest", vult haar man Theo aan. "Heel wrang. Ga alsjeblieft werken voor die paar rotcenten...", verzucht hij "Ze zijn met vier man op het erf geweest en echt een tijdje bezig geweest. Daarna zijn ze doorgetrokken naar de buurman. Daar hebben ze ook nog flink huis gehouden."

"Op het moment dat je de inbraak ontdekt, ben je wel even boos", vertelt Helma. "Op dit moment is het wat aan het wegzakken. Maar als je nu 's avonds thuiskomt denk je wel: er zal toch niet weer iemand zijn? Je hebt een beetje een onveilig gevoel."

Het was al de zevende inbraak bij Helma en Theo. "We hebben binnen, nadat ze daar twee keer binnenkwamen, een goed alarmsysteem laten aanleggen. Maar toen kwamen ze nóg een keer binnen. Vervolgens hebben ze in de winkel toegeslagen, tot tweemaal toe. Iedere keer hebben wij er een hoop trammelant mee. Er zijn natuurlijk ergere dingen, maar het hakt er iedere keer weer in."

Wat hem het meeste steekt? "Die gasten komen er telkens mee weg. Er is nog nooit iemand aangehouden. De pakkans blijkt superklein."

Ondanks alle ellende piekeren Helma en Theo er niet over om te stoppen met hun boerderijwinkeltje. "We hadden allang kunnen stoppen, maar we vinden dit veel te leuk", legt Theo uit. "Het contact met de klanten, een beetje bezig zijn. "We zijn geen mensen om iedere dag te gaan wandelen of fietsen. We gaan hier liever nog even mee door." Helma knikt: "We geven zo gauw niet op."

Wat hen extra goed deed, was de actie die Jeroen Woe en Niels van der Laan van het populaire tv-programma 'Even tot hier' voor hen hebben bedacht. Zij organiseerden een sponsorloop en daarmee haalden basisschoolkinderen in Hilvarenbeek 700 euro op. Het bedrag werd geschonken aan Theo en Helma. "We wilden dit eerst afhouden, maar uiteindelijk hebben we toch hieraan meegewerkt. We vinden dat zo'n leuk programma!", legt Helma uit. "Het was een complete verrassing voor ons dat die actie zevenhonderd euro had opgeleverd." Theo: "Dat hadden we niet durven dromen, zoiets verzacht de pijn."

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Theo en Helma waren beduusd toen ze de volgende inbraak in hun boerderijwinkeltje ontdekten

Dit is waarom 3 burgemeesters brief tegen antisemitisme niet ondertekenen

2024-04-2918:27

Bijna alle burgemeesters in ons land hebben een open brief ondertekend waarin ze zich uitspreken tegen opkomend antisemitisme. Maar drie burgemeesters uit Brabant zagen geen reden om hun naam onder die brief te zetten. Zij hebben moeite met de vorm van een open brief en laten weten dat ze zich op hun eigen manier willen uitspreken tegen elke vorm discriminatie. "Een speech past meer bij mij."

In de open brief staat onder meer dat antisemitisme na de Tweede Wereldoorlog nooit is weggeweest. "Antisemitisme is geen incident maar een eeuwenoude vorm van racisme die, als we niets doen, van generatie op generatie wordt doorgegeven", staat in de brief.

De aanleiding voor de brief is het toenemende antisemitisme online, op straat, in de klas, bij de sportvereniging en op universiteiten en hogescholen. Joden, over de hele wereld, hebben het zwaar te verduren na de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober 2023 in Israël en de reactie daarop van het Israëlische leger in Gaza.

In de brief wordt een voorbeeld genoemd: "Enkele weken na 7 oktober kreeg een Joods kind van een van zijn niet-Joodse klasgenootjes een tekening mee naar huis. Daarop stond Adolf Hitler getekend met een pistool erbij."

Vanwege de toenemende angst in de Joodse samenleving kondigde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vergaande maatregelen aan rond de Dodenherdenking, zaterdag op de Dam. Bij het Nationaal Monument Kamp Vught wordt op 4 mei ook een Dodenherdenking gehouden, extra maatregelen zijn daar niet nodig.

Enkele dagen na Halsema's besluit kwamen de burgemeesters met de open brief. Hij werd ondertekend door 331 burgemeesters. In Nederland hebben we 342 gemeenten en dus er zijn er elf die de brief niet hebben ondertekend. Daar zitten ook drie Brabantse burgemeesters bij.

Michiel van Veen, burgemeester van Gemert-Bakel, is een van hen. Hij laat weten dat hij de brief niet heeft ondertekend, omdat hij er niet achter staat. "Het past niet bij mij als burgemeester om zo'n algemene brief te ondertekenen. Er is geen specifieke reden waarom ik niet heb ondertekend", vertelt hij. "Op 4 mei tijdens de Dodenherdenking sta ik hier op het plein en dan geef ik een speech. Dat past meer bij mij."

De burgemeester van Someren, Dilia Blok, heeft evenmin haar naam onder de brief laten plaatsen. Ze laat via de woordvoerder van de gemeente weten wel te verafschuwen wat er op dit moment in de wereld en in Nederland gebeurt: "De burgemeester maakt zich grote zorgen over het opkomende antisemitisme."

Blok wil zich daar op haar eigen manier tegen uitspreken en dus niet via de open brief. "De burgemeester staat voor haar eigen handelen en woorden, die zij hierover in de aanloop naar en tijdens de Nationale Herdenking in Someren op 4 mei zal uitspreken", legt de woordvoerder uit.

Arinda Callewaert, burgemeester van de gemeente Bergeijk, ondertekende de open brief ook niet. Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat Callewaert tegen iedere vorm van discriminatie is en dus ook tegen antisemitisme. "Maar ze voelt zich als burgemeester van Bergeijk niet verbonden met de manier waarop er via een open brief uiting wordt gegeven aan dit standpunt", zo zegt de woordvoerder.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Politie extra scherp bij Dodenherdenking Vught, maar geen extra maatregelen

<
1