Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant

Met deze tips vind je je geparkeerde auto gemakkelijk weer terug

2024-04-2918:00

Het is de nachtmerrie van iedere automobilist: je hebt je auto ergens geparkeerd maar je weet niet meer waar. In het beste geval hoef je alleen een parkeergarage van drie verdiepingen te doorzoeken. In het slechtste geval weet je niet eens meer in welke wijk je geparkeerd stond. Het overkwam onlangs Rien Mertens uit Rosmalen. Met deze tips raak jij je bolide nooit meer kwijt.

Rien Mertens was zijn auto elf dagen kwijt, maandagmiddag kwam voor hem het goede nieuws dat de wagen gevonden was. Dit dankzij de hulp van een verslaggever van RTV Utrecht. Uiteindelijk stond zijn auto gewoon in een parkeergarage. Maar hoe onthoud je nu waar je je auto hebt neergezet?

  • Zet je parkeerlocatie vast in je telefoon. Google Maps heeft daar een speciale functie voor. Met één druk op de knop leg jij tot op een paar meter nauwkeurig de coördinaten vast van de plek waar je auto staat. Apple heeft een vergelijkbare functie. Let op: in parkeergarages werkt dit niet goed. Schrijf dan op, op welke verdieping je staat en in welk deel van de garage. Bij sommige garages zijn ook de plekken genummerd waardoor je je auto snel terugvindt.
  • Gebruik een zogenoemde airtag of smarttag. Dit is een klein apparaat, zo groot als een sleutelhanger, dat aan de hand van gps of bluetooth in een app aangeeft waar iets zich bevindt. Met de tags zijn al heel wat auto's teruggevonden. Steker nog: in New York deelde de politie ze uit in de strijd tegen autodiefstallen. Gecombineerd met je telefoon, kun je de locatie van je auto dankzij de tag traceren. Het bereik is vaak niet meer dan honderd meter, maar je kunt anderen mee laten zoeken via de functie 'verloren modus.' Dit werkt zowel voor Android als voor Apple.
  • Zijn bovenstaande tips te moeilijk? Maak een foto van een straatnaambordje of schrijf de straatnaam op. Als je geen smartphone hebt, kun je de locatie aankruisen op een papieren kaart.
  • Gebruik herkenningspunten is ook een handige tip. Is er een supermarkt in de buurt of een grote flat, bijvoorbeeld? Onthoud die plekken. Dan moet je misschien uiteindelijk nog even naar je auto zoeken, maar je bent al wel in de buurt. Let op: onthoud geen mobiele herkenningspunten. Het is leuk om te weten dat je nu vlakbij de viskraam staat, maar die rijdt om vijf uur misschien wel weg.
  • Deel je locatie via WhatsApp. Dat kan door een bericht te typen aan jezelf of aan een familielid en dan op de paperclip te drukken. Daarna kun je je locatie delen. Heb je een iPhone? Klik dan op het plusteken onderin.
  • Parkeer, wanneer er plek is, altijd op een vaste plek. Dan weet je al in welke zone van een parkeerterrein of in welk deel van de stad je moet zoeken.
  • Gebruik je autosleutel. Je moet dan wel al in de buurt van je auto zijn, maar bij moderne auto's kun je met een druk op de knop je auto traceren. Vaak gaan de lichten dan aan of geeft de auto een kort geluidssignaal. Een bizarre truc, maar houd je sleutel bij een flesje water of bij je hoofd voor een sterker signaal. Dat versterkt de elektromagnetische golven.
  • Kies voor een felgekleurde auto. Grijze, witte en zwarte auto's overheersen het straatbeeld. Koop een felgroene of rode auto. Die vallen veel meer op in de straat en dus heb je je bolide eerder teruggevonden.
  • Of je schakelt een verslaggever van RTV Utrecht in...

Enorme klus om oud rieten dak te vervangen: 'Veel brandveiliger'

2024-04-2917:00

Wie aan een rieten dak denkt, denkt al snel aan brandgevaar. Zo staan ouderwetse rieten daken binnen een half uur volledig in brand. Volgens rietdekker Adri Verhagen (68) is een modern rieten dak veiliger, duurzamer en goedkoper. We treffen hem in Eindhoven waar hij een ouderwets rieten dak van een boerderij vervangt. "Dit dak is nu heel erg brandveilig, het duurt een half uur voordat de brand door het dak is", legt de rietdekker uit. Experts blijven intussen waarschuwen: "Weet goed hoe je vlucht en wat je kan redden als het onverhoopt toch fout gaat."

In een week tijd ging het twee keer flink mis met branden en rieten daken in onze provincie. Vorige week werd een woonboerderij in Oirschot compleet verwoest door een brand in het rieten dak. "Dat was een ouderwets open dak. Doordat overal zuurstof bij kan, is de brand dan niet te houden", weet Verhagen. Een week eerder brandde een villa met rieten dak in Dussen helemaal af na kortsluiting.

Voor eigenaar Alfred van Kempen van de Wasvenboerderij in Eindhoven is brandgevaar een belangrijke reden om het traditionele rieten dak te laten vervangen door een modern rieten dak met een zogenoemde schroefdakconstructie. "We kiezen voor brandveiligheid en duurzaamheid, het scheelt veel in de stookkosten", zegt hij.

Schroefdakconstructie
Bij het traditionele rieten dak dat op de boerderij lag, was het riet van binnen en buiten zichtbaar. Zo kon er makkelijk zuurstof bijkomen wat vuur doet oplaaien. Rietdekker Adri Verhagen en zijn team brengen daar met de nieuwe constructie verandering in. Het riet blijft van binnen en buiten zichtbaar, maar ertussen komen platen.

"Eerst lag het riet direct op de latten. Nu leggen we isolatie op de latten en laten we twee centimeter aan tussenruimte over om vervolgens platen neer te leggen. Op de platen wordt het riet bevestigd", legt Adri uit. "Dit is net zo veilig als een pannendak."

Meer voordelen
De constructie is door de isolatie een stuk duurzamer voor de eigenaar van de boerderij. Daarnaast kan hij de boerderij door de toegenomen brandveiligheid goedkoper verzekeren vergeleken met het traditionele rieten dak. "Ik ben twintig procent goedkoper uit voor het verzekeren van de boerderij", legt hij uit.

Maar het grootste voordeel is volgens Lammert Flier, adviseur brandveiligheid op de afdeling Risicobeheersing bij Veiligheidsregio Gelderland-Midden, toch wel de brandveiligheid. Twee specialistische rietbrandbestrijdingsteams uit zijn regio worden vaak ingezet bij branden in Brabant, zo ook bij de brand in Oirschot vorige week.

Andere maatregelen
Hoewel de schroefdakconstructie de veiligste variant is, kun je volgens Flier ook maatregelen nemen voor de brandveiligheid van een traditioneel rieten dak zonder dit meteen te vervangen. Zo kunnen er platen onder het riet worden geplaatst. Daarnaast kun je een rieten dak laten impregneren, waarbij de rietstengels worden ingespoten met een brandvertragend middel. "Maar dat vraagt om veel onderhoud, want het middel houdt niet eindeloos stand", legt hij uit.

De verplichte rookmelders en verplichte vonkenvangers op je schoorsteen (als je een open haard of kachel hebt) kunnen daarnaast zorgen dat de brand beheersbaar blijft. En een bliksemafleider helpt voor brandveiligheid. Flier adviseert ook om het schoorsteenkanaal geregeld te vegen en het juiste hout te stoken.

Een sprinklerinstallatie kan ook zorgen dat de brand beheersbaar blijft, maar zo'n installatie maakt het dak volgens hem nooit zo nat dat het vuur uitgaat. Ondanks alle maatregelen blijft het wonen in een huis met rieten dak een risico. Flier: "Het voorkomen is het beste, maar weet goed hoe je vlucht en wat je kan redden als het onverhoopt toch fout gaat."

In Oirschot greep het vuur snel om zich heen:

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Rieten dak: lust voor het oog, maar niet zonder gevaar

Grote brand verwoest huis met rieten kap, vlammen slaan metershoog uit dak

En de elektricien was al gebeld: villa brandt af na kortsluiting

Schade één miljoen na brand bij autobedrijf, politie zoekt deze verdachte

2024-04-2916:26

Autobedrijf Stifan in Roosendaal ging in januari in vlammen op, met een schadepost van minstens één miljoen euro als gevolg. De brand is aangestoken, vermoedt de politie. In Bureau Brabant werden maandagavond beelden van een verdachte getoond.

De brand brak in de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 januari uit in het pand aan de Jan Frederik Vlekkestraat in Roosendaal. Niet alleen het pand zelf moet als verloren worden beschouwd. Ook meerdere auto's die binnen en buiten stonden, zijn door de brand verwoest. Volgens de veiligheidsregio ging het in totaal om zo'n zeventig auto's.

De schade aan het pand alleen bedraagt al één miljoen euro. Al 25 jaar waren de eigenaren actief in de autohandel.

Zestig brandweerlieden
De brandweer rukte die bewuste nacht met maar liefst zestig man uit en was urenlang bezig met blussen. Na afloop waren er alleen uitgebrande autowrakken en een skelet van het pand over.

Direct na de brand startte de politie een onderzoek en al snel werd duidelijk dat de brand niet vanzelf was ontstaan. Rond tien voor drie parkeert een scooterrijder zijn scooter bij het bedrijf. Hij struint vervolgens een tijdje in de buurt van het pand rond. En rond tien voor vier is hij te zien bij het hek van het autobedrijf.

Twee minuten later gaat hij er vandoor en kort daarna begint de rook zich te verspreiden.

Dit schreven wij eerder over de brand

2